• Welkom
  • Biografie
  • Mijn Muziek
  • Gitaardocent
  • Muziekdocent
  • Ruud on stage!
  • Media
  • Contact
  • Partners
  • RSM Leerlingenpresentaties 2014
  • RSM Leerlingenpresentaties 2015
  • RSM Leerlingenpresentaties 2016
  • RSM Leerlingenpresentaties 2017
  • RSM Leerlingenpresentaties 2018
  • RSM Leerlingenpresentaties 2019
  • RSM Leerlingenpresentaties 2022

Gitaarles bij Ruud Schouten Muziek?! Dat kan!

Wil je graag de hits van jouw favoriete artiest spelen?! Of lijkt het je gewoon geweldig om gitaar te kunnen spelen?
Kom dan op gitaarles bij Ruud Schouten Muziek! Geef je op via onderstaand aanmeldingsformulier (uitprinten, invullen en opsturen).
Inscannen en mailen kan natuurlijk ook.

​Aanmeldingsformulier:

rsm_aanmeldingsformulier_lesjaar_2022-2023.pdf
File Size: 111 kb
File Type: pdf
Download File

Hieronder vind je de lesovereenkomst.
Hierin staan de tarieven en veel informatie over de gitaarlessen!
rsm_lesovereenkomst_2022-2023.pdf
File Size: 114 kb
File Type: pdf
Download File

Hieronder vind je een overzicht van de lessen in 2022-2023. 
Zo kun je precies zien wanneer er geen les is (vakanties en feestdagen.)
rsm_overzicht_van_de_lessen_2022-2023.pdf
File Size: 39 kb
File Type: pdf
Download File

Over gitaarles..

Picture
Lesaanbod

Er zijn verschillende mogelijkheden om gitaarles te volgen bij Ruud Schouten Muziek. Ik geef privéles, duoles of in groepsvorm van 3 personen. Verder speel ik in op wat de leerling graag zou willen leren. Het liedmateriaal is modern, maar ook oude hits komen voorbij! De leerling mag zelf weten of hij of zij via het notenschrift gitaar leert spelen of via het modernere tablatuur (tab). Ik raad aan als je nog jong bent het traditionele notenschrift te leren, hier heb je later alleen maar profijt van. Vaak werk ik in de les via een bepaalde gitaarmethode die via het notenschrift werkt en daarnaast leer ik bekende popliedjes aan via het notenschrift of tablatuur (wat je veel op internet ziet). Dus dan leer je gelijk beide! Verder geef ik les aan leerlingen met een akoestische gitaar (western of klassiek) of met een elektrische gitaar. Jonge leerlingen beginnen vaak met een akoestische gitaar en stappen later eventueel over op elektrisch. Zo heb ik dat ook gedaan.      

Over de gitaar

Je hebt heel veel verschillende type gitaren in allerlei soorten en maten. Veel mensen die graag gitaar willen spelen kopen maar gewoon wat, waar zij later misschien spijt van krijgen. Hier wat tips, die ik als gitaardocent aan jou zou geven.

De eerste keuze die je moet maken is of je een akoestische gitaar (holle klankkast) of een elektrische gitaar aan gaat schaffen. Vroeger was het zo dat je standaard begon op een akoestische gitaar omdat dat een stuk goedkoper was, maar tegenwoordig zijn er ook hele betaalbare elektrische gitaren. Het enige is dat je bij een elektrische gitaar nog een versterker nodig hebt. Hierdoor is het net iets duurder om op een elektrische gitaar te beginnen. Het voordeel van een akoestische gitaar is dat je direct geluid hebt. Het geluid is heel natuurlijk en je eerste akkoorden klinken mooi vol op een akoestische gitaar. Je kunt hem makkelijk meenemen en er goed liedjes mee begeleiden. Met een elektrische gitaar heb je het voordeel dat je eindeloos in geluiden kunt variëren. Van een cleane sound tot zwaar vervormd voor het echte scheurwerk, het is allemaal mogelijk. Ook kun je op de meeste versterkers een koptelefoon aansluiten, handig als je 's avonds tijd hebt om te oefenen en niemand tot last wilt zijn.

Als je een akoestische gitaar aan gaat schaffen kun je kiezen tussen een nylonsnarige (klassieke) of een staalsnarige (western) gitaar. De klank van deze gitaren verschilt. Daarnaast zul je in het begin met gitaarspelen ook merken dat een klassieke gitaar met nylon snaren wat minder pijn doet aan je vingers. Dat verschil is na een paar weekjes oefenen wel weg, want dan heb je een laagje eelt op je vingertoppen gekregen en heb je geen last meer van zere vingers. De western gitaar heeft een heldere en een wat hardere klank. De klassieke gitaar heeft een warmere klank. De gitaarhals van beide verschilt ook. Die van een western gitaar is een stuk dunner en de snaren zitten dichter op elkaar dan die van een klassieke gitaar.

Een western gitaar is vaak duurder dan een klassieke gitaar. De western gitaar begint vanaf ongeveer 100 euro. Tussen de 100 en de 500 euro kom je uit bij merken zoals Ibanez, Yamaha, Eastman of Tanglewood. Is je budget groter dan 500 euro kom je bij de bekendere merken als Martin (grootste en bekendste merk dat zeer goede western gitaren maakt), Taylor, Eastman en Takamine.
Een klassieke gitaar begint bij ongeveer 50 euro. Tussen de 50 en de 500 euro kom je uit bij Motion, Yamaha en Alhambra. Vanaf 500 euro kun je een Manuel Rodriguez kopen.

Als je een elektrische gitaar aan gaat schaffen zul je merken dat de meeste gitaren afgeleid zijn van de Fender Stratocaster of de Gibson Les Paul. Natuurlijk zijn er een heleboel verschillende gitaren die allemaal weer net iets anders klinken, maar als je begint kun je het beste uitgaan van de klankverschillen tussen de Stratocaster en de Les Paul.

De Stratocaster, ook wel 'Strat' genaamd, is te herkennen aan een heldere klank met een 'scherp' randje eraan. Het model stamt uit 1954 en is nog steeds in productie. De Les Paul, ook voor het eerst verkrijgbaar voor het publiek sinds 1954, heeft een vollere klank en kan lang doorklinkende tonen (sustain) produceren. 

Voor een elektrische gitaar beginnen de prijzen vanaf ongeveer honderd euro. Eerst noem ik een aantal stratocaster types op in verschillende prijsklassen. Tussen de 100 en de 500 euro hebben Behringer (is een USB gitaar, geen versterker nodig, geluid gaat via de computer), Squier (bijv. Een pakket incl. Stemapparaat en versterker. Squier is het dochtermerk van Fender) en Ibzanez genoeg keuze! Tussen de 500 en de 1000 euro kun je een Fender Mexico (een echte Fender, maar dan geproduceerd in Mexico en hierdoor goedkoper), een Blade of een Godin kopen. Vanaf 1000 euro kom je terecht bij de Fender USA (de echte!) en G&L gitaren.
Les paul type gitaren tussen de 100 en de 500 euro heb je ook in grote maten, bijvoorbeeld van Epiphone (dochtermerk van Gibson), Dean, Stagg en Vintage. Tussen de 500 en de 1000 euro kom je uit bij Indie of duurdere Epiphone gitaren die van beter materiaal zijn gemaakt. Vanaf 1000 euro kun je een echte Gibson Les Paul kopen of bijv. Een Paul Reed Smith (wordt bespeeld door Santana).

Uiteraard is het zo dat iedere gitaar verschillend is en zijn eigen karakter heeft. Een gitaar is gemaakt van hout en het ene hout is het andere niet. Hierdoor kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je twee identieke gitaren uitprobeert maar dat de gitaren toch verschillen qua klank en qua spelen. Een gitaar kan soms niet helemaal goed afgesteld zijn, dit heeft ook invloed op hoe de gitaar aanvoelt. Ben je helemaal lyrisch van een gitaar, maar staan bijvoorbeeld de snaren te ver van de hals, vraag dan of ze het in de winkel bij willen stellen.

Verder is mijn advies, ook al speel je nog maar 1 akkoord, probeer veel gitaren uit en ga op je gevoel af. Ik zou niet gelijk een hele dure gitaar aanschaffen als je een beginner bent.









Powered by Create your own unique website with customizable templates.